Aangesloten bij het Algoritmeregister

De Justitiële ICT Organisatie onderschrijft het belang van transparantie over algoritmen die binnen het JenV-domein worden gebruikt. Het is belangrijk om inzicht te bieden welke algoritmen voor welke doeleinden worden ingezet en hoe dit op een verantwoorde manier gebeurt.

Algoritmeregister

In het Algoritmeregister publiceren daarom steeds meer Nederlandse overheidsorganisaties informatie over algoritmes die zij gebruiken in hun werk.  Ook de Justitiele ICT Organisatie heeft zich  aangesloten bij het Algoritmeregister van de Rijksoverheid.

Binnen de organisatie wordt niet gebruikgemaakt van hoog risico of hoog impactvolle algoritmes voor procedures of werkzaamheden. Dit is terug te vinden in het algoritmeregister. Het algoritmeregister is nog in ontwikkeling en kan in de toekomst wijzigen, mochten wij wel gebruikmaken van algoritmen.

Beeld: ©Justitiële ICT Organisatie

Transparant

Het algoritmeregister is een overzicht van de algoritmen* die gebruikt worden door de overheid. De Rijksoverheid en haar uitvoeringsorganisaties willen transparant zijn over welke algoritmes zij gebruiken, zodat het voor burgers duidelijk is waarom deze worden ingezet en hoe dit verantwoord gebeurt.

Impact

Het register bevat in elk geval de algoritmen die een grote impact hebben op burgers, groepen en organisaties. In het algoritmeregister kan men meer informatie vinden over de situatie waarin het algoritme wordt gebruikt, de algemene werking van het algoritme en hoe ervoor gezorgd is dat het algoritme op een verantwoorde manier wordt ontwikkeld en gebruikt. Afgelopen jaar werd het landelijke Algoritmeregister van de Rijksoverheid gelanceerd. Stapsgewijs komen er steeds meer organisaties bij en worden er meer algoritmen gepubliceerd.

* Algoritmen: een set van regels en instructies die een computer geautomatiseerd volgt om berekeningen te maken om probleem op te lossen, een vraag te beantwoorden, een voorspelling te doen of een beslissing te ondersteunen