Technische uitdagingen en maatschappelijk nut

Verhalen uit de praktijk

Radion Barakov is adviseur IT en werkt nu tien jaar in de IT-sector. Na eerst voor commerciële bedrijven te hebben gewerkt, wilde hij graag iets terugdoen voor de maatschappij. “Ik ben nu twee jaar werkzaam bij deze kleine maar invloedrijke organisatie. Het biedt voor mij een mooie combinatie van technische uitdagingen en maatschappelijk nut." 

Hybride organisatie

"Binnen de Justitiële ICT Organisatie is er veel flexibiliteit: het is een hybride organisatie waarbij je zowel vanuit huis als op kantoor kan werken. Op dit moment ben ik betrokken bij diverse datageoriënteerde projecten. Daarnaast draag ik bij aan verbetertrajecten en recruitment. Mijn sterke voorkeur gaat uit naar projecten die zich richten op data en clouddiensten, omdat ik heilig geloof in de kracht van data-inzichten voor organisatorische besluitvorming en bedrijfsvoering.”

Datadienstverleningsproject

De Justitiële ICT Organisatie ondersteunt essentiële rijksoverheidsdiensten die afhankelijk zijn van gespecialiseerde IT-ondersteuning. Er is ruimte voor innovatie en technologie. Daarbij staan de veiligheidseisen altijd voorop. Radion: “Er is ruimte voor creatieve en innovatieve oplossingen, binnen de gestelde kaders. Het is cruciaal voor ons dat systemen veilig en betrouwbaar blijven functioneren. En dat vereist een delicate balans tussen innovatie en veiligheid. We werken met toffe tech zoals Microsoft Fabric en Databricks. Zeker als je gek bent van data zijn dit mooie tools. Ze bieden veel mogelijkheden in de manier waarop data worden verwerkt en geanalyseerd. Zo hebben we onlangs een datadienstverleningsproject afgerond, met als doel standaardisatie binnen de organisatie te bewerkstelligen. Zeer leerzaam.”

Inzoomen op Microsoft Fabric en Databricks

In 2023 rolde Microsoft het nieuwe platform Microsoft Fabric uit, ontworpen om met allerlei data-taken om te gaan, zoals het verzamelen, verwerken, analyseren en rapporteren van data. Het platform integreert naadloos met andere Microsoft-producten, zoals Azure Synapse Analytics en Azure Data Factory, en werkt goed samen met tools zoals Power BI en Azure Machine Learning. Dit maakt het een handige keuze voor gebruikers die al veel gebruikmaken van Microsoft-producten. Fabric is erop gericht om alles rondom data makkelijker en schaalbaar te maken, wat betekent dat het helpt meer te doen met minder moeite, vooral voor bedrijven die niet alle geavanceerde functies van Databricks nodig hebben.
Databricks, uit 2013, heeft naam gemaakt met een slimme manier om data op te slaan en te analyseren, dankzij de ‘Lakehouse’-architectuur. Het combineert het beste van twee werelden: data-lakes (voor opslag) en datawarehouses (voor analyse), waardoor het zeer geschikt is voor het verwerken van grote hoeveelheden data, machinelearningprojecten en samenwerking tussen verschillende dataprofessionals. Het werkt op de grote cloudplatforms zoals AWS, Azure en Google Cloud en heeft speciale tools om data betrouwbaar te houden en machinelearningprojecten te beheren. Voor bedrijven die diep in de data zitten, is Databricks een krachtig gereedschap.
Microsoft Fabric en Databricks kunnen overigens goed samenwerken, waardoor bedrijven en organisaties zoals JIO het beste van beide platformen kunnen gebruiken. Fabric biedt een eenvoudige manier om te betalen voor wat je gebruikt op het gebied van dataopslag en verwerking, terwijl Databricks meer aanpassingsmogelijkheden biedt voor de specifieke behoeften van een project. Fabric gebruikt ook OneLake, een soort dataopslagsysteem van Azure, gebaseerd op dezelfde technologie als Databricks. Dat betekent dat het goed samenwerkt met opslag op zowel Azure als Amazon S3.

De veiligheid van de samenleving

Hoe zou Radion tot slot de cultuur op zijn werk omschrijven? “Uniek”, stelt hij. “Teamwerk, authenticiteit en een gezamenlijke bijdrage aan de veiligheid van de samenleving gaan hier hand in hand. Dat geldt ook voor de onbegrensde mogelijkheden binnen de Rijksoverheid. Als je jezelf verder wilt ontwikkelen, zijn er volop kansen om van rol te veranderen, bij dezelfde of bij een andere rijksorganisatie.”

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij de Rijksoverheid en Tweakers Partners.