Raad voor de Kinderbescherming

De Raad voor de Kinderbescherming is onder meer verantwoordelijk voor de coördinatie van taakstraffen van jongeren. Het vinden van een passende werkplek kan lastig zijn. Daarom bouwde de Justitiële ICT Organisatie een app die alle werkplekken letterlijk op de kaart zet.

Probleem

Anne Azimi, projectleider bij de Raad voor de Kinderbescherming: "Wij beheren de werkplekken, maar hadden er nog geen digitaal landelijk overzicht van. Informatie over werkplekken haalden we uit ons cliëntsysteem. Maar dat systeem is daar eigenlijk niet op gebouwd. Bovendien werd hier en daar nog gewerkt met papieren kaartenbakken met alleen regionale informatie. Dat is niet alleen ouderwets, maar ook onhandig omdat we sinds kort landelijk werken."

Vraag

"Onze wens was een online landschapskaart van Nederland waarbij je met één muisklik ziet: het aanbod beschikbare werkplekken, locatie, reistijd, contactgegevens en andere informatie die aangeeft of dit een geschikte werkplek is voor de jongere met een taakstraf. Bovendien willen we ons online profileren door met een eigen app aan te sluiten bij Justitieconnect, het webplatform van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De vraag was dus: wie kan deze maatwerk-app voor ons bouwen? Onze informatiemanager raadde mij aan contact op te nemen met de Justitiële ICT Organisatie. Dat die een eigen AppFactory hebben, wist ik niet. Wat ik wel wist zijn de voordelen van de Justitiële ICT Organisatie. Ze hebben de know how van de ict-systemen van Justitie en Veiligheid, ze beheren die systemen en ze zijn betrokken bij het Justitieconnect-platform.

We dienden een klantvraag in bij de Justitiële ICT Organisatie en kregen binnen 2 weken reactie van de AppFactory. Met een duidelijk verhaal waarin stond wat ze kunnen leveren en wat dat kost. Ze begrepen onze wensen en ze waren goed in staat de verbinding te maken tussen techniek en praktische toepassing. Dus ze kregen de opdracht."

Aanpak

"We hadden direct een constructief gesprek met de 'driehoek': Justitieconnect, dat de app host via het Justitieconnect-platform, de bouwers en de projectleider van de Justitiële ICT Organisatie, Bert Lomé, en ikzelf als projectleider van de Raad voor de Kinderbescherming. We werkten met agile scrum, een stevige methode waarbij je focust op: wat is er tot nu toe gebouwd en is dat wat jullie bedoelen? Dit met als doel de app precies naar onze wensen te ontwikkelen. Het maakproces verliep soepel en gestroomlijnd. We hielden elkaar bij de les, waarbij Bert Lomé ook steeds scherp en kritisch het proces volgde."

Resultaat

"Het resultaat is een app die precies is zoals we in ons hoofd hadden. We hebben dan ook al een feestje gevierd! Maar de gebruikers nog niet, er zijn namelijk nog wat kleine veranderingen nodig in de beveiligingstechnologie voordat de app live kan gaan. De bouw van de app ging snel, maar voor het in gebruik nemen was er meer tijd nodig dan verwacht. Dat komt omdat je alle systemen op de juiste en veilige manier moet verbinden om de app goed te kunnen gebruiken. Het is goed opgelost en voor ons is de AppFactory van de Justitiële ICT Organisatie een aanrader, zeker als het om het ontwikkelen van een app gaat. Er werken leuke creatieve jongens die ontzettend goed out of the box denken. De samenwerking is heel prettig. Ik ben trots op het resultaat!"