“Als strategisch adviseur zit je dichtbij het vuur”
Verhalen uit de praktijk
Marc Weijmar en Anne van de Geijn zijn beiden strategisch adviseur. Dat betekent dat zij nadenken over de strategische koers van de organisatie. Ze houden alle trends en ontwikkelingen rond ICT nauwlettend in de gaten, waarbij de eventuele impact op de dienstverlening voor de opdrachtgevers centraal staat. “Een idee kan best leuk zijn, maar uiteindelijk moet de opdrachtgever er wel echt iets aan hebben.”
Verschil maken
Marc is sinds 2008 al werkzaam bij de Justitiële ICT Organisatie, toen nog SSC-I geheten. “Ik kwam binnen als technologisch consultant, maar ik ben uiteindelijk als strategisch adviseur gaan werken. Dit kwam door de vele samenwerkingen die ik al had met adviseurs en omdat deze rol goed bij mij past."
Anne werkt sinds 2023 bij de Justitiële ICT Organisatie. Voorheen werkte zij als privacy adviseur en was ze voornamelijk bezig met de privacybelangen. “Dat was belangrijk en boeiend werk, maar een bredere kijk op de organisatie leek mij ook interessant. Toen de vacature van strategisch adviseur bij de Justitiële ICT Organisatie langskwam, hoefde ik niet lang na te denken. In mijn huidige rol kun je echt het verschil maken voor de organisatie. We zitten dichtbij het vuur en krijgen goed mee wat er zowel binnen als buiten de organisatie speelt.”
Eigen specialisatie
Anne en Marc hebben drie collega-strategisch adviseurs, met elk een eigen specialisatie. Anne werkt aan de organisatieontwikkeling en het verbeteren van de informatiehuishouding. “Kort gezegd komt dat neer op het efficiënter en succesvoller proberen te maken van de organisatie. Met het veilig opslaan en beheren van gegevens zorg je ervoor dat de juiste informatie op een snelle en efficiënte manier beschikbaar is voor medewerkers.”
Marc houdt zich voornamelijk bezig met de ontwikkelingen op het vlak van technologie. “Momenteel kun je niet om Artificial Intelligence oftewel AI heen. Binnen de organisatie zijn veel vragen over de toepassing van AI in zowel ons eigen werk als onze dienstverlening. Ik onderzoek de kansen en mogelijkheden en maak deze inzichtelijk voor het management. Het is belangrijk dat we niet meteen als een kip zonder kop in de hype meegaan, maar eerst kijken wat de meerwaarde is voor onze bedrijfsvoering en uiteindelijk de dienstverlening.”
Anne vult aan: “Je moet altijd de vraag stellen wat de toegevoegde waarde is voor onze opdrachtgever. Een idee kan best leuk zijn, maar de opdrachtgever moet er wel echt iets aan hebben.”
Koers bepalen
De adviseurs zijn betrokken bij vrijwel alles waar de organisatie mee te maken krijgt. Zo adviseren zij over de digitale transformatie van de organisatie, de strategische ontwikkeling van de cloud-infrastructuur en hoe hyperautomation kan worden ingezet. Maar de koers bepalen van de organisatie is toch wel het paradepaardje. “Het bedenken van de organisatiestrategie en dit uitwerken tot een meerjarenplan is een langdurig en intensief proces”, legt Marc uit. “We voeren daarvoor veel gesprekken met het management en collega’s met de meest uiteenlopende functies. Op basis van wat daar uit komt, leggen we verbanden tussen trends en ontwikkelingen. De belangrijkste zaken nemen we, samen met de nodige aanbevelingen voor onze bedrijfsvoering en dienstverlening, op in ons businessplan.”
Anne: “Daarnaast ondersteunen we de directieleden bij allerlei overleggen. We bereiden die voor door de directieleden van annotaties te voorzien. Dat zijn adviezen of commentaren die wij meegeven, zodat ze goed voorbereid zijn.”
Een adviseur heeft ook de vrijheid om zelf invulling te geven aan het werk, iets dat Anne erg belangrijk vindt. “Als je een thema of onderwerp belangrijk vindt, kun je jouw idee pitchen. Dat brengt natuurlijk wel direct met zich mee dat je ook de verantwoordelijkheid draagt om dit verder vorm te geven. Maar die verantwoordelijkheid vind ik nu juist ook weer fijn.”
Uitdagende organisatie
In de gesprekken die de adviseurs voeren, wordt er vaak stevig gediscussieerd, maar de sfeer onderling blijft altijd goed. Volgens Anne is iedereen bereid om te helpen en mee te denken. “Ik merk geen hiërarchie, omdat iedereen zo toegankelijk is. De deuren van leidinggevenden en directieleden staan altijd open. Marc knikt instemmend: “De sfeer hier is prettig en veilig. Je kunt bespreken wat er speelt, ook als je even je ei kwijt moet.”
De uitdagingen waar je als strategisch adviseur voor staat? Anne en Marc noemen de belangrijkste op. “Netwerken binnen en buiten de organisatie is erg belangrijk. Je moet veel informatie ophalen en dat lukt niet alleen vanachter je computer. Gemakkelijk contacten leggen met rijkscollega’s en opdrachtgevers, moet je dus wel liggen. Maar je moet ook geduld hebben en begrijpen hoe technologie werkt en hoe je het kunt gebruiken. Met de snelle technologische vooruitgang is het bijhouden van nieuwe trends en technologieën zeker een uitdaging!”
Binnen het team staat momenteel een vacature open. Spreekt de functie jou aan? Bekijk de vacature op Werken voor Nederland en word onze nieuwe strategisch adviseur.